Αποτρέψτε περαιτέρω τερηδόνα με οδοντικά σφραγίσματα

Πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε οδοντικό σφράγισμα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτή τη θεραπεία. Η τερηδόνα είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις της στοματικής υγείας. Όταν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών. Τα οδοντικά σφραγίσματα αποκαθιστούν τη δομή και τη λειτουργία των προσβεβλημένων δοντιών. Η γνώση της σημασίας των οδοντικών σφραγίσεων και η αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά οδοντικά προβλήματα και να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο.

Η ανάγκη για σφραγίσματα δοντιών

Η τερηδόνα προκαλείται από κακή οδοντική υγιεινή, τσιμπολόγημα ζαχαρούχων τροφών και ανεπαρκή πρόσληψη φθορίου. Τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στην πλάκα βλάπτουν το σμάλτο και την οδοντίνη ενός δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Αυτό το ζήτημα συχνά αρχίζει και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώιμα σημάδια της τερηδόνας περιλαμβάνουν ευαισθησία στα δόντια, πόνο και τρύπες ή κοιλώματα στα δόντια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η τερηδόνα μπορεί να φτάσει περισσότερο στο δόντι μέχρι τον πολφό και να προκαλέσει πόνο, μόλυνση και τελικά απώλεια δοντιών.

Μερικές από τις επιλογές για την πλήρωση μιας οδοντικής κοιλότητας περιλαμβάνουν:

Αυτή η επιλογή είναι φθηνή και ανθεκτική. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν συχνά αμάλγαμα για να γεμίσουν τις κοιλότητες στα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.

Σύνθετα Γεμίσματα Ρητίνης

Αυτά τα σφραγίσματα ταιριάζουν με το φυσικό χρώμα των δοντιών και χρησιμοποιούνται συχνά για ορατά σημεία του δοντιού για αισθητικούς λόγους. Συνδέονται με την επιφάνεια του δοντιού και παρέχουν πρόσθετη δομική υποστήριξη.

Χρυσά γεμίσματα

Αυτά είναι πιο ακριβά, πιο δυνατά και ανθεκτικά. Τα σφραγίσματα χρυσού χρησιμοποιούνται συχνά σε δόντια στο πίσω μέρος του στόματος.

Κεραμικά Γεμίσματα

Αυτά τα σφραγίσματα είναι κατασκευασμένα από πορσελάνη, στο χρώμα των δοντιών και αντιστέκονται στο λεκέ καλύτερα από τη σύνθετη ρητίνη.

Η διαδικασία σφράγισης δοντιών

Η τοποθέτηση ενός οδοντικού σφραγίσματος είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει πρώτα τα δόντια για να καθορίσει την έκταση της τερηδόνας. Μερικές φορές, μια ακτινογραφία δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη κρυμμένων κοιλοτήτων γύρω από τα δόντια. Αρχικά, ο οδοντίατρος θα μουδιάσει την περιοχή γύρω από το προσβεβλημένο δόντι με ένα τοπικό αναισθητικό για να εξασφαλίσει ότι ο ασθενής είναι άνετος.

Χρησιμοποιώντας όργανα ακριβείας όπως ένα τρυπάνι, λέιζερ ή εργαλείο αεροτριβής, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το χαλασμένο τμήμα του δοντιού. Αφού καθαρίσουν τη σήψη, θα ξεπλύνουν την κοιλότητα για να αφαιρέσουν βακτήρια και υπολείμματα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικής αποσύνθεσης και βοηθά το υλικό πλήρωσης να κολλήσει στην επιφάνεια.

Συχνά εφαρμόζεται ένα συγκολλητικό στρώμα για τη συγκόλληση σύνθετου υλικού πλήρωσης στο δόντι. Στη συνέχεια, το υλικό πλήρωσης εισάγεται στην καθαρισμένη και προετοιμασμένη κοιλότητα. Για γεμίσματα σύνθετης ρητίνης, το υλικό εφαρμόζεται σε στρώσεις και κάθε στρώση σκληραίνει με ειδικό φως πολυμερισμού.

Μόλις τοποθετηθεί το σφράγισμα, ο επαγγελματίας οδοντίατρος θα ζητήσει από τον ασθενή να δαγκώσει ένα ειδικό χαρτί για να εξασφαλίσει ότι το σφράγισμα ευθυγραμμίζεται σωστά με τα απέναντι δόντια. Θα προσαρμόσουν τυχόν ψηλά σημεία για ένα σωστό δάγκωμα. Το σφράγισμα στη συνέχεια γυαλίζεται για να ταιριάζει με την υφή του δοντιού (αυτή η διαδικασία καθιστά το σφράγισμα λειτουργικό αλλά και αισθητικό).

Σφράγιση δοντιών μετέπειτα φροντίδα

Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, οι ασθενείς μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των οδοντικών σφραγισμάτων και να διατηρήσουν καλή στοματική υγεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα των οδοντικών σφραγισμάτων:

Στοματική Υγιεινή

Οι ασθενείς πρέπει να τηρούν μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας γύρω από το γέμισμα και μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσύνθεσης.

Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για εξαμηνιαίες εξετάσεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, ο οδοντίατρος θα ελέγξει την κατάσταση των σφραγισμάτων και θα διορθώσει τα προβλήματα πριν επιδεινωθούν.

Αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα

Τα σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα μπορεί να απομακρύνουν ή να καταστρέψουν τα γεμίσματα. Περιορίστε τροφές όπως σκληρές καραμέλες, πάγο και μασώδες ή κολλώδεις καραμέλες.

Χρησιμοποιήστε στοματοφύλακα

Εάν τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα ή κάνετε αθλήματα επαφής, πάρτε ένα στοματικό προστατευτικό για να προστατεύσει τα σφραγίσματα και τα φυσικά δόντια από τη φθορά.

Αποφύγετε ή περιορίστε τις χρωστικές ουσίες

Ορισμένες ουσίες όπως ο καφές, το τσάι και ο καπνός μπορούν να λεκιάσουν τα γεμίσματα από σύνθετη ρητίνη. Ο περιορισμός της κατανάλωσής τους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα σφραγίσματα σας χωρίς λεκέδες.

Οφέλη από σφραγίσματα δοντιών

Τα οδοντικά σφραγίσματα αποτρέπουν περαιτέρω τερηδόνα και βλάβες ενώ αποκαθιστούν τη δύναμη και τη λειτουργία του προσβεβλημένου δοντιού. Τα σφραγίσματα εμποδίζουν επίσης την εξάπλωση της τερηδόνας στα γειτονικά δόντια. Η έγκαιρη υποβολή της διαδικασίας μπορεί να αποτρέψει πιο εκτεταμένες και δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες στο μέλλον, όπως ριζικά κανάλια ή εξαγωγές.