Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ραγισμένο δόντι

Τα δόντια σας είναι φτιαγμένα για να αντέχουν, αλλά επειδή χρησιμοποιούμε συνεχώς τα δόντια μας, είναι βέβαιο ότι θα φθαρούν κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Οποιαδήποτε ζημιά ή σωματικό τραύμα στο πρόσωπο μπορεί σίγουρα να χτυπήσει τα δόντια σας εκτός ευθυγράμμισης ή εντελώς έξω από το κρανίο σας. Ακόμη και οι πιο μικροτραυματισμοί, όπως ένα ραγισμένο δόντι, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αντιμετωπίζονται αμέσως.

Ένα ραγισμένο δόντι έχει υποστεί ζημιά στο σμάλτο, την προστατευτική επικάλυψη πάνω από τα δόντια σας. Αυτό αφήνει το δόντι εκτεθειμένο σε μια σειρά από άλλα επιβλαβή στοιχεία και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πόνου και δυσφορίας. Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει ένα ραγισμένο δόντι, καθώς και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής του.

Cracked Vs. Τσιπαρισμένο

Εάν τραυματίσατε πρόσφατα μετά από ένα γύρο αθλημάτων επαφής ή πέσατε και χτυπήσατε το δόντι σας σε μια επιφάνεια, το δόντι σας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ραγισμένο. Ένα πελεκημένο δόντι είναι απίστευτα κοινό, αλλά αντιπροσωπεύει πραγματικά κομμάτια του δοντιού που είναι σπασμένα και λείπουν. Από την άλλη, ένα ραγισμένο δόντι έχει ορατή ζημιά, αλλά το δόντι είναι ακόμα ολόκληρο.

Συμπτώματα ραγισμένου δοντιού

Εάν έχετε ραγίσει το δόντι σας, μπορεί να αισθάνεστε συμπτώματα όπως:

Πόνος κατά το μάσημα ή το δάγκωμα
Δυσφορία όταν εκτίθεται σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες
Πόνος κατά την απελευθέρωση της πίεσης μετά το δάγκωμα
Πόνος που ακτινοβολεί

Ένα ραγισμένο δόντι μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Το να δαγκώνεις υπερβολικά το φαγητό και ο σωματικός τραυματισμός είναι οι δύο μεγαλύτερες αιτίες ενός ραγισμένου δοντιού. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί ένα ραγισμένο δόντι, καθώς ορισμένες ρωγμές είναι σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι.

Οι οδοντίατροι έχουν συγκεκριμένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διερευνήσουν το δόντι σας και να διαγνώσουν μια ρωγμή. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα μεγεθυντικό φακό ή κάτι γνωστό ως οδοντική βαφή, το οποίο χρωματίζει προσωρινά το δόντι σας, καθιστώντας ευκολότερο να δείτε τις μικρές ρωγμές και αυλακώσεις που μπορεί να υπάρχουν εκεί.

Θεραπεία ραγισμένου δοντιού

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για τη διόρθωση ενός ραγισμένου δοντιού. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται σφραγίσματα ή στεφάνες, ενώ άλλοι απαιτούν πιο σοβαρές θεραπείες, όπως διαδικασία ριζικού σωλήνα (αν η ρωγμή έχει φτάσει στη ρίζα του δοντιού). Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ενδοδοντιστών, ο οδοντίατρός σας θα δίνει πάντα προτεραιότητα στη φύλαξη του δοντιού σας πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Μπορεί ένα ραγισμένο δόντι να θεραπευτεί;

Δυστυχώς, από τη στιγμή που έχετε μια ρωγμή στο δόντι σας, δεν μπορεί να επουλωθεί πλήρως. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα δόντι δεν είναι κόκκαλο και δεν μπορεί να επισκευαστεί με τον τρόπο που ένα σπασμένο οστό συγχωνεύεται ξανά. Ακόμη και μετά τη θεραπεία, μπορεί να βιώσετε τις ρωγμές να ξανανοίξουν στο μέλλον.

Η θεραπεία είναι σημαντική για τη μείωση του πόνου και της δυσφορίας. Θα αποτρέψει επίσης το δόντι σας από το να αναπτύξει πιο σοβαρές καταστάσεις από μια μη επεξεργασμένη ρωγμή. Για παράδειγμα, ένα δόντι που δεν έχει υποστεί θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει χώρο για τερηδόνα, βακτήρια και μόλυνση. Εάν ανησυχείτε για το εάν οι ρωγμές στα δόντια σας θα ανοίξουν ξανά ή όχι, μπορεί να επωφεληθείτε από μια επένδυση σε μια οδοντική στεφάνη. Αυτό τοποθετεί ένα καπάκι πάνω από το δόντι σας για να το προστατεύσει από οποιαδήποτε περαιτέρω ζημιά.